AVANTGARDEN – paikkasidonnainen näyttely Nuottarannassa

In English below.

Päivämäärä ja aika: 13. – 30.5.2021, to-su klo 12 – 18. Varaa vierailuaika tästä:

Taiteilijat: Marjatta Holma, Hertta Kiiski, Ida Lehtonen, Anneli Nygren, Eeva-Maija Pulkkinen, Viivi Saikkonen, Sauli Sirviö, Anna Torkkel, Antti Turkko

Satavassa meren äärellä sijaitseva Nuottaranta – japanilaisen puutarha-aatteen pohjalta suunniteltu rinnetontti huviloineen – on ainutlaatuinen paikka, joka ei ole koskaan ollut suurelle yleisölle avoinna. Tänä keväänä kirsikankukkien aikaan siellä avataan paikkasidonnainen nykytaidenäyttely AVANTGARDEN.

Puutarha ja huvila ovat edesmenneen, ristiriitaisiakin tunteita herättäneen, taidekeräilijä Jaakko Lindbergin elämäntyö. Nuottarannan uusi omistaja, perhe Kiviluoto, kunnostaa toista vuotta tätä pitkään hoitamatta jäänyttä taloa ja sitä ympäröivää japanilaistyylistä puutarhaa. Kiviluodot haluavat avata tämän omaleimaisen paikan myös muiden nähtäväksi. Helatorstaina avajaisia viettävä AVANTGARDEN-näyttely on Nuottarannan ensimmäinen yleisölle avoin tapahtuma.

Kolmena loppukevään viikonloppuna huvilaan ja puutarhaan levittäytyvät yhdeksän taiteilijan teokset. Tekijät ovat kaikki taiteen ammattilaisia, joilla on kriittinen ja omaleimainen lähestymistapansa. He edustavat eri sukupolvia: vielä Alankomaiden kuninkaallisessa taidekoulussa opiskelevasta Saikkosesta mediataiteen uranuurtajaan Nygreniin. AVANTGARDEN koostuu paikkasidonnaisista installaatioista, maalauksista, veistoksista, valokuvista, videoista, tekstipohjaisista teoksista ja tanssiteoksesta. Teokset ovat vuorovaikutuksessa paikkaan, sen historiaan ja toisiinsa. Vuoden mittaan taiteilijoiden työskentelyprosessissa on ollut tärkeässä osassa avoin keskustelu ja ajan viettäminen Nuottarannassa. Teoksissa he ovat hyödyntäneet huvilasta ja puutarhasta löytyneitä materiaaleja.

Nuottarannan hehtaarin kokoisella alueella on runsaasti rhodorendroneita, useita magnolioita sekä harvinaisia japanilaiseen puutarhaan kuuluvia kasveja. Puutarhassa on yhdeksän teehuonetta, terasseja, vesiaiheita ja veistoksellisia kiviasetelmia. Vuosien saatossa luonto on vallannut puutarhaa, mutta kasvillisuus ja rakenteet ovat yhä tallella. Japanilaisvaikutteet näkyvät myös Arne Ehojoen 1960-luvulla suunnitteleman ja Olavi Laisaaren 1980-luvulla laajentaman yli 200 neliöisen huvilan sisätiloissa. Teokset levittyvät sekä sisä- että ulkotiloihin.

Näyttelyä on tukenut Turun kaupunki.

Näyttely Instagramissa.
Näyttelyn Facebook sivu.

INFO

Näyttely on avoinna torstaista sunnuntaihin välillä 13. – 30.5.2021 klo 12 – 18. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta vierailuaika tulee varata etukäteen varauskalenterista. Paikalle pääsee bussilla nro 14 (Pysäkki Apajantie). Pysäköintipaikkoja on talon läheisyydessä vain muutama, joten suosittelemme saapumista linja-autolla. Alue ei ole esteetön.

Anna Torkkelin Ray of light -teoksen esitykset:

  • La 22.5. klo 13
  • Su 23.5. klo 16
  • To 27.5. klo 17
  • La 29.5. klo 13
  • Su 30.5. klo 16

Varaa aika esitykseen tästä. Esitysvaraus sisältää myös vierailuvarauksen sisätilan näyttelyyn esityksen jälkeen. HUOM! Koronatilanteen rauhoittuessa esityksiin voidaan vapauttaa lisää paikkoja, seuraathan siis lipputilannetta Holvissa.

TAITEILIJAT

Antti Turkko on Aalto-yliopistosta valmistunut arkkitehti ja kuvataiteilija. Taiteellisessa työskentelyssään hän on kiinnostunut mm. tavoista ja narratiiveista joiden kautta tila koetaan ja tuotetaan. Hänen teoksissaan yhdistyvät arkkitehtoniset objektit, kuva, tila ja teksti.

Anna Torkkel on tanssitaiteilija, joka työskentelee koreografina, tanssijana, esiintyjänä, opettajana ja kuraattorina uuden tanssin ja esitystaiteen aloilla. Hänen praktiikassaan tanssi kietoutuu musiikkiin, ja viimeaikaisissa töissään hän on tarkastellut läsnäoloa, pehmeyttä, sallivuutta, rakkautta ja kauneutta. Torkkelin teoksia on esitetty esimerkiksi Kiasma-teatterissa, kansainvälisellä Baltic Circle-festivaalilla ja Wäinö Aaltosen museossa. Hän on perustajajäsen Ehkä-tuotannossa, joka hallinnoi taiteilijavetoista nykytaidetila Kutomoa Turussa.

Sauli Sirviön työskentelymetodi pohjautuu havainnointiin, etsintään, keräilyyn ja arkistointiin. Teemat joiden parissa hän on työskennellyt vuosikymmenien ajan ovat: paikkojen historia, rappeutunut infrastruktuuri, analogisen ja digitaalisen maailman risteyskohdat sekä anakronistisien tilanteiden tallentaminen. Välineenä Sirviö käyttää valokuvaa, joka muotoutuu näyttelyiden yhteydessä veistosmaisiksi kokonaisuuksiksi.

Viivi Saikkonen työskentelee monipuolisesti videon, valokuvan, tekstiilien ja veistosten parissa. Teokset käsittelevät todellisuutta ja Saikkosen havaintoja ympäristöstä ja ihmisyydestä fiktiivisten elementtien ja omakuvan kautta. Leikkisyyden, huumorin ja vakavuuden tasapainon etsiminen on hänelle tärkeää. Saikkonen opiskelee valokuvauksen kandidaatin tutkintoa Royal Academy of Art:issa, Alankomaissa.

Eeva-Maija Pulkkinen työskentelee kuvanveiston ympärillä useiden eri välineiden, kuten veistosmateriaalien, kuvan ja tekstin kanssa. Hänen työnsä katsoo usein veistoksellisuuteen ja ehdottaa eleitä, hahmoja ja kohtaamisia, jotka koskettavat tai tavoittelevat toisiaan.

Anneli Nygren on videotaiteilija, joka harrastaa myös piirustusta, laulua, kirjoitusta ja valokuvausta. Hänen töitään on nähty festivaaleilla, museoissa ja gallerioissa jo vuodesta 1990 lähtien. Turun vampyyrin ja Nummenmäen Vampyyrien jälkeen Anneli Nygren esittelee meille Nuottarannan vampyyrin.

Ida Lehtonen on kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan, tilan ja liikkuvan kuvan parissa. Työskentelyssään hän tutkii kuvan ja kehollisen tiedon suhdetta ja kehollisen tiedon muodostumista. Teokset kehkeytyvät sormituntumalla, materiaalisten ja tilallisten kokeilujen kautta. Tällä hetkellä Lehtonen opiskelee Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmassa.

Hertta Kiiski työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan, objektien, tilan ja usein eläinten ja tyttäriensä kanssa. Hänen teoksensa käsittelevät rakkautta, empatiaa sekä ihmisten, ei-inhimillisen ja tilan välisiä suhteita pohjautuen usein posthumanismin ja ekofeminismin ajatuksiin. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta ja Kuvataideakatemiasta. Kiiskin viimeisin yksityisnäyttely Alkuliemi on tänä keväänä esillä Turun taidemuseolla.

Marjatta Holman maalausten lähtökohtana on usein paikka, jossa ne esittäytyvät. Näyttelytilan arkkitehtuuri saa tulla maalausten sisällöksi. Ikkunanpuitteet ja lattiamateriaalit yhdessä maalauskankaiden karheuksien kanssa saavat korostaa toistensa ominaistuntuja. Maalaustapahtumaan vaikuttaa myös työhuoneen ilmapiiri. Liukas tempera- ja öljymaali ja kankaiden karheudet saavat sinällään olla myös aiheita. Holman maalaukset liikkuvat spontaanin ja konkretistisen välimaastossa.

Lisätietoja

Talosta ja puutarhasta: jenni.kiviluoto@outlook.com
Näyttelystä: hertta@herttakiiski.com

AVANTGARDEN –  SITE-SPECIFIC EXHIBITION AT NUOTTARANTA May 14 – 30th 2021


Artists: Marjatta Holma, Hertta Kiiski, Ida Lehtonen, Anneli Nygren, Eeva-Maija Pulkkinen, Viivi Saikkonen, Sauli Sirviö, Anna Torkkel, Antti Turkko

Nuottaranta, located by the sea on the Satava island in Turku, is a unique courtyard built on the basis of a Japanese garden and a villa that has never been open to the public. This spring during the time of the cherry blossoms, a site-specific contemporary art exhibition AVANTGARDEN will take place there. 

The garden and the villa are the lifework of late Jaakko Lindberg whose work as an art collector has provoked even conflicting reactions in the Finnish art world. The new owners of Nuottaranta are now renovating the long-neglected house and the garden surrounding it. During three weekends in late spring 2021, nine artists will spread their work over the site.

AVANTGARDEN consists of site-specific installations, paintings, sculptures, photographs, videos, text-based works and a work-in-progress performance. The artworks interact with the place, its history and each other. Throughout the year open discussion and spending time at Nuottaranta have played an important role in the artists’ work process. Artists have also utilized materials found in the villa and garden.

Over the years nature has taken over the garden but the vegetation and structures are still preserved. Nuottaranta is rich in rhododendrons, several magnolias and other rare plants originating from the traditional Japanese gardens. There are nine tea rooms, terraces, water themes and sculptural stone arrangements in the garden. Japanese influences can also be seen in the interior of the more than 200-square-meter villa designed by Arne Ehojoki in the 1960s and expanded by Olavi Laisaari in the 1980s. The exhibition spreads both indoors and outdoors.

The exhibition has been supported by the City of Turku.

The exhibition on Instagram.
The exhibition Facebook site.

INFO


The exhibition is open May 14 – 30th 2021
(note: the schedule is different from that provided by the Facebook event).

Opening hours: Thu–Sun from 12 pm to 6 pm.
Admission is free but the visit must be booked in advance from the booking calendar which can be found at the top of the page.

Anna Torkkel’s Ray of light performances:

Sat 22.5. at 1 pm
Sun 23.5. at 4 pm
Thu 27.5. at 5 pm
Sat 29.5. at 1 pm
Sun 30.5. at 4 pm

Book your place to the performance in advance from Ehkä-production’s Holvi-shop www.holvi.com/shop/ehkatuotanto/  The booking includes a possibility to visit the indoor exhibition after the performance. NOTE! If the COVID-19 situation calms down, it is possible to arrange more places to the performance. Please follow the ticket situation at Holvi shop.

You can get there by bus Nr. 14 (Bus stop Apajantie). There are only a few parking spaces near the house so we recommend arriving by bus. The area is not accessible.

Additional Information

House and garden: jenni.kiviluoto@outlook.com
Exhibition: hertta@herttakiiski.com


AVANTGARDEN taiteilijat.
The AVANTGARDEN artists.